Yapı Kayıt Belgesi, kayıt dışı yapıların kayıt altına alınması ve yasal hale getirilmesi için düzenlenen bir belgedir. Türkiye’de, 3194 Sayılı İmar Kanunu ve 6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında, 31.12.2017 tarihinden önce yapılmış olan ve ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine aykırı olarak yapılmış olan yapıların kayıt altına alınması ve legal hale getirilmesi amacıyla bu belge düzenlenmektedir.
Yapı Kayıt Belgesi, yapı sahibinin veya yetkili temsilcisinin başvurusu üzerine, ilgili belediyeler veya yapı kayıt belgesi verme yetkisine sahip özel firmalar tarafından verilmektedir. Başvuru yapmadan önce, yapı sahibi, kayıt dışı yapılarının Yapı Kayıt Sistemi’nde (YKS) kayıtlı olup olmadığını kontrol etmelidir. Eğer yapı YKS’de kayıtlı değilse, başvuru yaparak kayıt altına alınması gerekmektedir.
Yapı Kayıt Belgesi düzenlendiğinde, yapı sahibi, yapısının yasal hale geldiğini ve ilgili belediyeden gerekli izinlerin alınabileceğini öğrenir. Bu belge ile yapı, tapu kaydına işlenebilir ve satılabilir hale gelir. Ancak, Yapı Kayıt Belgesi düzenlenirken, yapının güvenlik açısından riskli olup olmadığına da dikkat edilmelidir. Yapının güvenliği için gerekli görülen işlemler, belge düzenlenmeden önce tamamlanmalıdır.